top of page

PJENUŠAVI DORUČAK 2020

pjenusavi dorucak_logo.png

Prvi hrvatski pjenušavi doručak u vinogradu "Chez Ines"

[hr] VUGLEC BREG, ZAGORJE

30.5.2020.

Organizatori su okupili četiri velika zagorska vinara  Borisa Vugleca, Borisa Drenškog Bodrena, Hrvoja Petrača, Tomislava Bolfana, proizvođače pjenušaca i kupce, ljubitelje pjenušaca na neobaveznom, ugodnom druženjem uz mjehuriće, jagode, trešnje & zagorski doručak koji je pripremio Vuglec breg u suradnji s mljekarom Veronika i mesnicom Vugrinec uz potporu Župana i  TZ Krapinsko-zagorske županije.

U subotu, 30.5.2020. održan je prvi Pjenušavi zagorski doručak u vinogradu, prema ideji i u organizaciji Marije Vukelić (Salon pjenušavih vina Zagreb) i ekipe Vuglec brega. »Ideja nije nova, »spavala« je u nekoj mapi u računalu«, rekla je Marija Vukelić,  »ali se upravo sada pokazao pravi trenutak za realizaciju, nakon pauze u organizaciji svih promotivnih događanja, uzrokovane pandemijom, a ususret novim izazovima načina prezentacije i prodaje vina ciljanim kupcima, nakon »popuštanja« mjera.«

Pjenušavi plešivički doručak u vinogradu »Chez Suzy«

[hr] "CHEZ SUZY", Plešivica

06.06.2020.

U subotu, 6.6.2020. održan je prvi Pjenušavi plešivički doručak u vinogradu prema ideji i u organizaciji Marije Vukelić (Salon pjenušavih vina Zagreb) i domaćina, vlasnika vikendice obitelji Košćak (Suzy i Zorana), dugogodišnjih »vikendaša«  Plešivice, u suradnji s Turističkom zajednicom Zagrebačke županije i s gradom Jastrebarsko. »Drugi pjenušavi doručak oduševio je goste obitelji Košćak i stalne pratitelje Salona pjenušavih vina Zagreb jer mnogi od njih nisu dotada bili na Plešivici, nisu poznavali iznimnu kvalitetu vina, domaće hrane i ljepote okoliša, a uz glazbu dua Irena & Gula, i stihove Enesa Kiševića, mnogi su komentirali da nikad nisu bili na sličnom događaju i da će im ostati u sjećanju cijeli život« rekla je organizatorica Marija Vukelić.

Pjenušavu destinaciju su predstavile četiri plešivičke vinarije Braje (Patrik Braje), Griffin (Krešimir Ivančić), Jagunić (Mateja Žužić) i Kurtalj (Drago Kurtalj) koje su donijele i ukusne pozdrave iz svojih kušaonica (copanjak, greblicu, domaći kruh sa špekom i domaću kobasicu, slane kiflice punjene sirom i šunkom), uz domaće plešivičke trešnje i trešnjino vino PG Smetko te izvrsne slastice (i dvije vrste kruha) Nade Golojuh.  Restoran Ivančić je poslao svoje izvrsne štrudle od trešanja, a i iz Zagorja su došli pozdravi Ines Logožar, domaćice prvog zagorskog pjenušavog doručka (vinarija Vuglec) zagorski štrukli - pozdrav iz pizzerie Rosetine.

Pjenušavi srijemski doručak u vinogradima Radoš

[hr] Vinarija Papak, Ilok

04.07.2020.

U subotu, 4. srpnja, u organizaciji Salona pjenušavih vina Zagreb i TZ Vukovarsko-srijemske županije, održan je treći pjenušavi doručak -  u najistočnijem  vinogradu Hrvatske, na položaju Radoš, u vinariji Papak! Nakon zagorskog i plešivičkoga, srijemski je doručak svojim bojama, izgledom i okusima dobio atribut najbogatijega do sada. U hladu stoljetnog oraha na imanju obitelji Papak, usred vinograda, okupili su se proizvođači pjenušaca iločkoga kraja -  Čobanković, Iločki podrumi, Papak i Zelenika uz podršku jednoga vinara s mirnim vinima – Domagoja Buhača. Razdragani su uzvanici, pratitelji Salona pjenušavih vina i ljubitelji hedonističkih druženja, uživali u delicijama koje je pripremio Hotel Dunav Ilok.

Doručak je bio obilan i raznolik, kako priliči Srijemu -  bilo je tu kulena, kulenove seke, raznovrsnih sireva, pečenih kobasica s kupus flekicama, zapečenih flekica sa šunkom i sirom, taški, rezanaca s orasima i makom, domaćeg voća - breskvica i marelica. Potporu događanju u organizaciji doručka dala je TZ Vukovarsko srijemske županije, koja je srijemskim doručkom već promovirala destinaciju diljem Hrvatske, a sada je pozvala goste da dođu k njima, u lijepi Srijem.  Događaj je upotpunila glazba, odabir direktorice TZ, Rujane Bušić Srpak. Četiri prelijepa sata prošla su „za tren“ uz divan glas  i odabranu glazbu Petre Marković i tria.  Gozbu je pratila i voda Jana i Jamnica, jer uz kušanje vina, posebice na ljetnim vrućinama, važno je uvijek piti puno vode.

Pjenušavi erdutski doručak u vinogradu

[hr] Vinogradi Siber, Erdut

11.09.2020.

U sklopu renomiranog projekta Wine&Bike Tour Erdut (11. i 12.9.), održana je promocija pjenušaca erdutskoga kraja uz hedonistički slavonski doručak. U Erdutskom doručku na otvorenom uživalo je pedesetak ljubitelja pjenušaca, hedonizam je zavladao vinogradima Siber i »guštalo« se svim čulima! 

 

Pjenušava vina točila su se na početku događaja uz slavonski doručak, izvrsne nareske Dobro i proizvode tvrtke Žito. Doručak su ponosno pratili pjenušci Siber (ružičasti od cabernet sauvignona i bijeli od muškata žutog), a svoju pretpremijeru su imali pjenušci Erdutskih vinograda Rosé i Blanc de noirs od sorte crni pinot.

 

U 13h na programu je bio „En primeur vrhunskih erdutskih vina“: vinari su predstavili svoja nova (ili najbolja) vina na tržištu: Siber – Cabernet Sauvigon 2016 barrique, Brzica - Merlot 2016, Antunović – Tango with Life, red blend Grande Selection, Erdutski vinogradi - Graševinu The Big Barrel Edition, 2019.
 

Dodatno su atmosferu podigli svojim dosjetkama bloger Ribafish & i lovac kviza Potjere Dean Kotiga, a pravi začin doručku bio je trenutak poezije Enesa Kiševića, koji je uz svoje stihove iz zbirke »101 vino od vina«, govorio i stihove velikih svjetskih pjesnika, te podsjetio:»Možeš govoriti sedam jezika i na svakom od njih biti glup,A možeš samo sjediti uz vino, i pun zlatne šutnje biti ćup«.Ivana Jurić direktorica TZ Osječko-baranjske županije, zadovoljno se osvrnula na događaj » Na Erdutskom vinskom poluotoku održala se po sedmi put manifestacija kojom slavimo početak berbe uz zadnje dane ljeta.

 

Ove godine Wine&Bike Tour Erdut oplemenio je jedan novi vinski "element" – »Pjenušavi doručak u vinogradu«, kao zanimljiv format za otkrivanje mjesta gdje vino nastaje i susreta s vrijednim ljudima koji ga stvaraju. Salon pjenušavih vina preselio se tako na trenutak u vinograd i našim gostima pružio novi doživljaj.«Uz šaljivi prijedlog Enesa Kiševića i lijepa sjećanja iz Erduta, s nestrpljenjem očekujemo sljedeći doručak u vinogardu:»Imam jedan prijedlog, a prijedlog nije loš, Napijmo se vina, dok smo trijezni još!«

Partneri

  • logo_marija
  • genius loci design_FB_02
  • unnamed
  • vuglec
  • Zagorje_Logo_Max_PRAVI
  • jastrebarsko
  • JAMNICA_web_LOGO_pozitiv_600x600px_RGB_3
  • Logo sa sloganom HR
  • papak
bottom of page