top of page

PJENUŠAVI DORUČAK 2021

PJENUŠAVI DORUČAK 2021

SSW_ZG_22_pjenusavi dorucak.png

29.05.2021. / PJENUŠAVI DORUČAK PLEŠIVICA / „Chez Suzy“

12.06.2021. / PJENUŠAVI DORUČAK ZAGORJE / vinarija Petrač

10.07.2021. / PJENUŠAVI DORUČAK SRIJEM / vinarija Papak

11.9.2021. / PJENUŠAVI DORUČAK ERDUT / vinarija Siber 

Pjenušavi doručak Plešivica "Chez Suzy"

[hr] CHEZ SUZY, PLEŠIVICA

29.5.2021.

Četiri vinarije predstavile su svoja vina: Šember (Lucija Šember), Dvorska vina Šoškić (Leonardo Šoškić), Drago Damir Režek (Damir Režek) i dragi gost iz krašićkog vinogorja - vinarija Šimanović (Željko Šimanović). Događaj je pratila domaća izvorna voda Jana i Jamnica, čaše je osigurao hotel Princess, jagode je osigurala obitelj Gregorić, slasna peciva došla su iz najpoznatije zagrebačke pekarnice Trajković. Na bogatom stolu bila je i zaštićena autohtona rudarska greblica iz pekarnice Nikl i copanjek iz vinarije Režek, domaće salame od divljači iz vinarije Šimanović. Iz Zagorja, kao najava skoroga Pjenušavoga zagorskoga doručka 12.6. došli su gastro pozdravi partnerskoga restorana ROSETINE vlasnice Ines Logožar, domaćice prošlogodišnjega prvog zagorskog pjenušavog doručka u vinariji Vuglec – kušale su se izvrsne štrukle, zlevanka, sirevi, čokoladne pjenice i čokoladna torta.

Novost ovogodišnjeg izdanja doručka bila je vođeno sljubljivanje hrane i vina. Prema ideji domaćice Suzane Košćak, na događaju su kuhali studenti gastronomije Aspire: Izabela Andrašić, Adrian Karačić, Filip Poštenik, Bruno, Karić. Jelovnici su se sljubljivali s pjenušcima – nakon obilnoga doručka na kojem su dominirali sirevi i jagode, nastavilo se s netom pečenom domaćom focacciom i tatarskim biftekom koji su budući kuhari spravljali pored gostima.

Bio je to pravi »cooking show«, a nakon toga iz male tople kuhinje pune originalnih ideja izašla su tri ukusna rižota – prvi sa jabukom i celerom, drugi od šparoga, treći od jagoda! Dodatna radost sljubljivanja bili su domaći kolačići »macarons« s pjenušcima! Zahtjevno, ali ciljano odabrano- žuti kolačići s kremom od limuna bili su par bijelim pjenušcima brut, a roza pjenušci složili su se uz roza kolačiće kiselkaste kreme od jagoda! Macaron kolačiće izradila je studentica gastronomije - Ana Tokić. Oku je godilo, nepce je slavilo! Vina su se sljubila, zalogaji opčinili, gosti su istinski uživali.

Na neobaveznom, profinjenom druženju dodatna je zanimljivost bilo predstavljanje jednog novog vina svake vinarije tzv. »En primeur Plešivica“. U ovome dijelu programa vinarija Šember predstavila je svoj novi Chardonnay 2020, vina Šoškić - Sauvignon blanc 2020, Vina Drago Damir Režek – Pinot crni 2017, vina Šimanović predstavila su Frankovku 2017. Posebno iznenađenje dana bio je vinjak Šoškić - mnogi nisu znali da ovakav biser postoji na Plešivici, s guštom su ga pijuckali, gospoda su ga »začinila« cigarama, a dame cigarillosima. Kao dodatni začin čudesnoj ladanjskoj atmosferi nalik provansalskoj poslužili su starinski rekviziti iz kazališta Komedija kao i stolovi i pribor iz DVD Plešivica.

Pjenušavi doručak Zagorje

[hr] VINARIJA PETRAČ, ZAGORJE

12.6.2021.

Pjenušavi zagorski doručak održan je u vinogradima vinarije Petrač, na Hršak Bregu kod Krapinskih toplica u suradnji lokalnih turističkih zajednica (TZKZŽ i TZP Srce Zagorja). Na ovoj originalnoj manifestaciji, koja se posljednjih godinu dana proširila i na druge vinske regije, predstavilo se pet vinarija: Petrač, Vuglec, Bodren, Bolfan i Kota.

"Ovo je jedan od prvih događaja u Zagorju, nakon Covid-stanke, te idemo dalje sa sajmovima i drugim događajima kojima će ovaj kraj, prije svega naše toplice, pozivati turiste i promovirati sve naše prirodne vrijednosti i ljepote", kazala je voditeljica Ureda TZ Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar. Osim toga, kazala je da je Zagorje odmah iza Zagreba i Nacionalnog parka Plitvička jezera što se tiče posjećenosti kontinentalnih turističkih odredišta, jer je prije pandemije imalo blizu 400.000 noćenja godišnje. Na doručku su gosti mogli kušati petnaestak pjenušaca uz domaće proizvode, a Vinarija Petrač, koja je sa 15 ha vinograda izrasla u najveću zagorsku vinariju, ponudila je svoje domaće salame i kobasice.

Najnagrađivaniji zagorski vinar, koji ima 24 medalje s Decantera, Boris Drenški, vlasnik vinarije Bodren nadaleko poznate po slatkim vinima, ugodno je iznenadio suhim vinom Zagorski bregi cuvée, što je zajednička inicijativa vinara udruge Vino Zagorje, kojima se brendiraju vina koja dolaze iz ovog kraja. Prošle je godine svoj brendirani cuvée predstavila vinarija Vuglec breg, a Bodren ove godine, kao spoj sorti chardonnaya, bijelog pinota, rajnskog rizlinga i muškata žutoga.

 

Vlasnik vinarije Hrvoje Petrač kazao je da su stari Zagorci, kroz generacije, uvijek imali dobra vina, a koja već dugo nisu samo dobra za gemište, što potvrđuju i brojne nagrade na zidovima vinarije.

Dodao je da se sada okreću nasljednicima nagrađivanog brenda Karizma, te pjenušcima koji odležavaju u podrumu, a kojih godišnje imaju blizu 10.0000 boca. Glavni enolog vinarije Petrač Igor Horvat, otkrio nam je da je kapacitet podruma 200.0000 litara, u koji se spušta liftom, a da sva vina prolaze kontroliranu maceraciju. Crna, kojih je više odnsono 100.000 litara godišnje (bijelih 60.000 litara), obvezno prolaze malolaktičnu fermentaciju te odležavaju dijelom u velikim bačvama slavonskog hrasta zapremnine 2000 litra, a dijelom u barrique bačvicama francuskog hrasta, sve dok ne budu spremna za tržište.

 

Održano je i En primeur Zagorje (premijera jednoa novog vina svake vinarije, op.a.). Vinarija Petrač predstavila je novi Chardonnay sur lie 2020, vinarija Bolfan već nagrađivani Sauvignon blanc 2020, Vinarija Kota novi pjenušac 255 i vinarija Vuglec novi pjenušac Baronial 2017 (cuvée chardonnaya i crnoga pinota). Tihomir Kota otkrio nam je, pak, da je 2010. godine krenuo u veliki vinski svijet iz obiteljske garaže u Markuševcu gdje je napravio svoje prvo vino. Jedan od tri pjenušca Kote je kupaža sorti rajnskog rizlinga i chardonnaya, koji izlazi na tržište nakon što je čak tri godine odležao na kvascima. Vinarija Kota na tržištu je od 2017. godine, a ima nešto više od hektar vinograda u Donjoj Batini kod Zlatara, na 206 metara nadmorske visine.   

Svi su vinari zaključili da je važno zajedničko promicanje vinske regije i okupljanje na manjim događanjima sukladno epidemiološkoj situaciji, kada se mogu više posvetiti gostima i ispričati im svoju vinsku priču. Tako je nakon Pjenušavoga doručka u Zagorju, isti održan nedavno s vinarima i u vinogradima na Plešivici i u Srijemu.

Pjenušavi doručak Srijem

[hr] VINARIJA PAPAK, SRIJEM

10.7.2021.

Vinarije Papak, Čobanković, Iločki Podrumi, Buhač i Trs predstavile su svoja mirna i pjenušava vina uz birane zalogaje hotela Dunav na 2. pjenušavom srijemskom doručku u vinogradu, u subotu 10. srpnja, u organzaciji Salona pjenušavih vina Zagreb i TZ Vukovarsko-srijemske županije.

Na drugom su se pjenušavom doručku okupili vinari, njihovi kupci i ljubitelji pjenušaca – družili su se u debelom hladu stoljetnog  oraha i kušali srijemske specijalitete  - na mjestu gdje vino nastaje – u vinogradu. Na bogatome stolu našli su se kulen, kulenova seka, sirevi (kravlji, podlijevani, tvrdi s paprikom, orasima, dimljeni) zapečene flekice sa šunkom i sirom, taške s orasima i makom, salenjaci, mramorni kolač – svatko je mogao naći svoj omiljeni zalogaj i spariti ga s pjenušavim ili mirnim vinom koje mu je najbolje odgovaralo.

Nakon kušanja pjenušavih i nježnijih mirnih vina na početku srijemskoga doručka,   oko 13h svaki je vinar predstavio jedno svoje novo vino  - održao se »mini en primeur Srijem«.

Vinarija Papak predstavila je suhi traminac Rosamal, 2015 – šampiona suhih traminaca na nedavnom ocjenjivanju na Festivalu traminaca, Domagoj Buhač je predstavio svoj novi Merlot Lisku 2017;  Hrvoje Čobanković –  novi Pinot sivi 2020, odležan u barrique bačvicama, Iločki Podrumi ponudili svu novi Rosé 2020 od frankovke, a vinarija Trs  Cabernet sauvignon 2016, odležan u velikim drvenim bačvama.

Pomoć pri serviranju i posluživanju hrane pružile su učenice Srednje strukovne škole Vinkovci u organizaciji Regionalnog centra kompetentnosti te tako stekli i prvu praksu na posebno lijepome događaju. Čaroban glas Petre Marković i njezinoga Tria, upotpunio je bajkoviti ugođaj koji je spajao zelenilo vinograda, čudesno plavo nebo, zlaćane suncokrete u daljini i – enogastronomske užitke.

 

Nakon doručka u vinogradu, razdragani su gosti ostali u Srijemu, proveli vikend istražujući Ilok i okolicu, slikajući se na poljima suncokreta sa čvrstom željom da se ponovno vrate u ovaj posebno lijep i gostoljubiv kraj. 

Partneri

  • jastrebarsko
  • 02
  • 01
  • Zagorje_Logo_Max_PRAVI
  • Logo sa sloganom HR
  • papak
  • logo_marija
  • genius loci design_FB_02
bottom of page